România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 56, într-un top de 183 de ţări privind condiţiile de afaceri realizat de Banca Mondială. În acest clasament, România e depăşită de Kîrgîstan, Botswana, Bulgaria sau Peru. Clasamentul este condus de Singapore si Hong Kong.
România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 56, într-un top de 183 de ţări privind condiţiile de afaceri realizat de Banca Mondială.
În acest clasament, România e depăşită de Kîrgîstan, Botswana, Bulgaria sau Peru. Clasamentul este condus de Singapore si Hong Kong.
România surclasează însă economii puternice sau dezvoltate precum Cehia, Turcia, Polonia, China, Italia, Grecia, Rusia, Brazilia sau India.
Principalul factor pozitiv care susţine poziţia României în clasamentul din acest an este simplificarea insolventei firmelor şi a procedurilor prin care se pot obţine permisele de construcţie.
Pe de altă parte, cel mai important factor negativ pentru mediul de afaceri românesc este considerat impozitul minim, care a fost eliminat de Guvern de la începutul lunii octombrie.
Din raportul Băncii Mondiale reiese că impozitul minim este, de altfel, principalul motiv al coborârii României în top.
România este pe locul al doilea în lume însă după numărul de taxe care trebuie plătite în fiecare an de firme, respectiv 113, după Ucraina, cu 135,
La polul opus se află Suedia şi Hong Kong, cu două, respectiv trei taxe pe an. România ocupă locul 44 în lume după uşurinţa de a începe o afacere, cu şase proceduri, un proces care durează zece zile, un cost de 2,6% din venitul per capita şi un capital minim de 0,9% din venitul per capita.
Firmele din România obţin credite mai uşor decât cele din 168 de ţări prezente în clasament, aceasta fiind de altfel cea mai bună plasare pe criterii a economiei româneşti - locul 15.
Plata taxelor continu