”Industria minieră este predispusă la fraudă. Reducerea costurilor și expansiunea accelerată la nivel mondial agravează factorii de risc care există deja”, se arată în ediția de miercuri a publicației ”Financial Post”, care citează un raport dat publicității marți de compania internațională de contabilitate și cercetare ”Ernst & Young”.
”Raportul ”Ernst & Young” sugerează că mărfurile de mare valoare şi operaţiunile cu utilizare intensivă a forţei de muncă fac operaţiunile miniere mai sensibile la activităţi frauduloase”, scrie ”Financial Post”.
“În căutarile legate de extinderea producției şi obținerea de profituri mai mari, companiile canadiene reactivează proiecte de capital şi activităţi de explorare din întreaga lume,” a declarat Mike Savage, lider de investigare a fraudelor de la ”Ernst & Young”.
“Faptul că aceste proiecte sunt adesea situate în locuri îndepărtate – împreună cu sumele mari de bani cheltuite şi controalele reduse a restructurărilor în timpul crizei financiare – fac ca riscul de fraudă şi corupţie să fie mult mai mare.”
Constatând că numeroase ţări au lacune în reglementările anti-corupţie, raportul recomandă companiilor să atenueze riscul de fraudă şi corupţie prin “gestionarea expunerii, mai degrabă decât să accepte că acestea sunt costuri legate de modul de a face afaceri în acea zonă”, se mai arată în ”Financial Post”.
Raportul ”Ernst & Young” (care poate fi citit integral aici, în limba engleză și format pdf) analizează studii asupra fraudei și corupției în domeniul public, efectuate în 180 de țări și teritorii din întreaga lume. Conform Index5 al Plătitorilor de Mită (realizat la nivelul anului 2008 și citat în raportul ”Ernst & Young”), industria minieră se află pe locul 4 (din 19 domenii analizate) ca sector economic cel mai susceptibil de a mitui un funcționar public și pe locul 3 ca sector economic dispus