"A venit momentul să ne ocupăm de priorităţile electoratului: crearea de noi locuri de muncă, reducerea cheltuielilor guvernamentale, reforma instituţională" a declarat noul preşedinte al Camerei, John Boehner. Problema este că în toate aceste dosare diferenţele dintre democraţi şi republicani sunt substanţiale, şi în actualul climat politic din Washington posibilitatea unui compromis este minimă, transmite corespondentul RFI la Washington Radu Tudor.
America îşi revine, în aceste ore, din şocul electoral de marţi, contemplând viitorul în această nouă eră a coabitării. O coabitare care se anunţă extrem de dificilă.
"A venit momentul să ne ocupăm de priorităţile electoratului: crearea de noi locuri de muncă, reducerea cheltuielilor guvernamentale, reforma instituţională" a declarat noul preşedinte al Camerei, John Boehner.
Problema este că în toate aceste dosare diferenţele dintre cele două partide sunt substanţiale, şi în actualul climat politic din Washington posibilitatea unui compromis este minimă.
Complicând şi mai mult lucrurile, anotimpul electoral încheiat în această săptămână a adus la Washington o nouă recoltă de politicieni de dreapta, animaţi de idei radicale, de o agendă protecţionistă, izolaţionistă, anti-etatista, ultraliberală.
Există deci pericolul real ca această franjă a partidului republican să încline balanţa în favoarea acelor politici care au dus la profunda criză sistemică de care America încearcă să se scuture.
"Alegerile de marţi au fost, în mod clar, un referendum în privinţa administraţiei şi majorităţii democrate. Când ignori, vreme de doi ani, dorinţele electoratului, rezultatele sunt previzibile. Reforma asigurărilor medicale a fost o ilustrare perfectă a exceselor etatiste la care am asistat în ultimii doi ani. Au fost, în plus, tentative de a gestiona şi prelua bănci, trusturi de asigurări, com