- Economic - nr. 665 / 4 Noiembrie, 2010 Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o Taxa pe Valoare Adaugata redusa la alimente (precum Franta, Grecia, Spania, Danemarca etc). Spre exemplu, in Franta TVA-ul standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA-ul perceput este de 5,5% si chiar 2,1%. Polonia, pe langa TVA-ul standard de 22% are TVA redus de 7%, Cehia, Slovenia si Ungaria au cote reduse la alimente de 5%, 8,5% si 12%. Aceasta masura este nu numai una de natura sa reduca povara costurilor pentru populatia afectata de criza, ci si o forma de descurajare a evaziunii fiscale in zona producatorilor si a procesatorilor din industria alimentara. Scaderea TVA-ului la alimentele de baza ar conduce la o scadere a preturilor acestora si, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prabusirii dramatice a acestuia in ultimii doi ani. Decizia ar ajuta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a romanilor. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii TVA-ului diferentiat ar favoriza scoaterea la lumina a unei parti importante din economia subterana. "Un TVA de 5% la alimentele care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnice, cum sunt painea, carnea, laptele, orezul, faina, uleiul vegetal etc. ar fi binevenit pentru clienti si ar contribui din plin la revitalizarea consumului. Noi am fi bucurosi de aplicarea imediata a unei astfel de masuri, daca ar fi bine definite aceste produse, astfel incat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ieftine cu 19%", declara Michel Lamoot, Managing Director real. _ Romania. Letitia Bota - Economic - nr. 665 / 4 Noiembrie, 2010 Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o Taxa pe Valoare Adaugata redusa la alimente (precum Franta, Grecia, Spania, Danemarca etc). Spre exemplu, in Franta TVA-ul standard este de 19,6%,