Cand Obama a preluat presedintia SUA, tara se afla intr-o situatie catastrofala. Americanii obisnuiti uita, insa, aceste lucruri si se agata de esecurile presedintelui, mai degraba, decat de realizarile sale. Totul spre satisfactia adversarilor politici.
Mandatul lui Obama a inceput sub nefasta mostenire a doua razboaie catastrofale pentru SUA si sub incidenta celei mai mari crize economice din ultimul secol. A venit la putere din pozitia de outsider intr-o America, pur si simplu, demoralizata. Avand in vedere asteptarile exagerate, el s-a descurcat uimitor de bine, doar pe hartie, din pacate.
In ultimii doi ani, Obama si-a indeplinit trei din cele cinci promisiuni considerate stalpii pe care si-a sprijinit intreaga campanie politica: reforma sanatatii, reformarea sistemului de invatamant si reglemenatrea sistemului financiar. Pe plan international, Obama a ajutat America sa se scuture de dispretul global capatat in era Bush, analizeaza Deutsche Welle.
Insa mandatul sau de pana acum a fost marcat si de o anumita doza de esec. Cu stilul sau de profesor rece, el nu a depus suficiente eforturi pentru a comunica cu alegatorii obisnuiti, cum au facut Clinton si Bush. Electorii, aflati sub povara celor 10 procente ale somajului si iritati de modul in care Guvernul a salvat Wall Street dar a abandonat Main Street, nu mai sunt receptivi la ideile presedintelui pe care l-au ales.
Reformele istorice ale lui Obama din sanatate si finantele publice i-au adus, de asemenea, multe neplaceri. Sustinatorii si aliatii sai, liberalii, au considerat ca aceste reforme nu au fost indeajuns de radicale.
Republicanii dreptei, pur si simplu, au innebunit. Criticii din propriul Partid Democrat declara ca Obama nu a constientizat inca marea responsabilitate care apasa pe umerii sai. Ei sustin ca presedintele Americii se comporta inca