La Muzeul Dacia din Frăteşti se găsesc rămăşiţele strămoşilor îndepărtaţi ai elefantului. Tot aici pot fi văzute arme din perioada lui Mircea cel Bătrân, dar şi câşti ale soldaţilor nemţi din Primul Război Mondial.
Situat la 56 km sud de Bucureşti, Muzeul Dacia cuprinde o colecţie impresionantă de unelte de silex, ceramică din epoca fierului, podoabe din aceeaşi perioadă, toate descoperite prin săpături arheologice efectuate în zona comunei şi în vecinătatea ei, dar şi unelte agricole şi piese de port popular. Colţul de istorie locală şi naţională a fost înfiinţat de profesorul de geografie Dumitru Burlacu în urmă cu 45 de ani, atunci când a venit în localitate. La început a funcţionat într-o clasă a şcolii din localitate, iar în 1972 a fost mutat în clădirea în care există şi astăzi, cea mai veche casă de suprafaţă din Frăteştii de Jos.
Muzeul elevilor
Cele mai multe piese existente în Muzeul Dacia au fost descoperite de elevi, în drumeţiile făcute împreună cu profesorul de geografie sau în cariera de nisip şi pietriş.
Cea mai veche colecţie este cea de minerale şi roci a căror vechime se măsoară în sute şi milioane de ani. Mulţi dintre cei care au vizitat muzeul au fost interesaţi să vadă rămăşiţele strămoşilor îndepărtaţi ai elefanţilor.
“Am găsit în localităţile din jur molari de archidiscodon meridionali nesti, strămoşi ai elefantului. Vechimea lor este de peste două milioane de ani. Molarii, bucăţile de colţi şi restul părţilor au fost descoperite în cariera Frăteşti”, povesteşte profesorul.
În acelaşi muzeu, aşezate într-o ordine cronologică bine stabilită, există şi piese dintr-un important tezaur geto-dacic. O parte dintre obiectele păstrate în muzeu au stârnit interesul specialiştilor. Institutului de Speologie din Bucureşti, i-au fost împrumutate o parte dintre piese dar nu au mai fost înapoiate.
Printre obiectele istor