Exportul de 500 de MWh de energie pe care Electrica îl realizează prin două contracte bilateriale aduce profit substanţial atât producătorilor de unde provine această energie, cât şi transportatorului Transelectrica şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, care şi-a mărit astfel producţia şi a evitat disponibilizările de personal, se arată într-un comunicat al Electrica.
Reprezentanţii Electrica au făcut aceste precizări în condiţiile în care zilele trecute fostul director al complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat că acest export nu ar fi în beneficiul companiilor româneşti.
Argumentele Electrica:
- Complexul Energetic Turceni are în aceste contracte cel mai mare preţ cu care a vândut şi ar vinde energie pe piaţă sau direct;
- Hidroelectrica vinde pe aceste contracte cu un profit de apropae 50% faţă de preţul de cost;
- Electrica realizează un profit lunar din acest contract la o valoarea care asigură fondul de salarii pentru tot personalul Electrica şi pentru toată durata contractului.
Mai mult, oficialii companiei arată că, în conformitate cu licenţa de furnizare deţinută, Electrica are dreptul de a cumpăra energie electrică de la producători, furnizori şi din import şi poate comercializa energia electrică atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă.
„Electrica nu a încălcat niciun fel de reglementare şi a realizat un profit substanţial", susţin reprezentanţii companiei.
Ordinul MECMA nr. 445/2009 referitor la vânzarea prin piaţă a energiei electrice se referă la producători, iar energia tranzacţionată la export prin aceste contracte este o producţie suplimentară în bandă, peste necesarul consumului intern, sunt alte argumente pe care le invocă Electrica.
„Preţurile de vânzare sunt preţuri de producător, mult mai mari decât cele practicate prin alte contracte şi nu pot fi comparate cu preţuri