Amfiteatrele universităţilor din Moldova sunt pline cu profesori de vârsta a treia. Numai la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, 12 cadre care au peste 65 de ani deţin funcţia de profesor universitar, iar alte 38 de persoane sunt profesori consultanţi.
Primii predau şi verifică cunoştinţele studenţilor, în timp ce profesorii consultanţi au ca atribuţie doar conducerea de doctorate. Printre cei care au cerut prelungirea de activitate se numără prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu (65 de ani). Acesta susţine că nu se va lăsa de meserie în următorii trei ani.
Lucian Şoitu nu renunţă la catedră pe motiv că are proiecte europene în derulare
„Am început în septembrie două proiecte în valoare de 10 milioane de euro. Dacă aş renunţa mi-ar lua cam 6 luni să-i explic celui care vine ce are de făcut. Doar dacă îmi pierd vederea m-aş împăca cu gândul să plec", spune Şoitu.
Decani la vârsta a treia la Politehnică
Melancolici sunt şi cei 28 de profesori consultanţi de la Universitatea Agronomică (USAMV) din Iaşi. Ion-Valeriu Ciurea (69 de ani) recunoaşte că nu se mai simte în stare să se ocupe nici măcar de conducerea de doctorate. „De doi ani am nişte probleme şi nici nu am mai luat studenţi la doctorat. Mă ocup doar de cei pe care-i aveam deja în stagiu", spune Ciurea.
Ion-Valeriu Ciurea spune că sănătatea nu-i permite să se mai ocupe de doctoranzi
La Universitatea de Medicină (UMF) din Iaşi, 21 de persoane care au depăşit 65 de ani se prezintă la ore fără să ceară vreun ban în schimb. Cei mai mulţi, 11, predau la Facultatea de Medicină.
Nici de la Politehnică nu lipsesc vârstnicii. Deşi legea nu permite, doi dintre ei ocupă chiar funcţii de conducere. Este vorba despre Nicolae Ţăranu, decanul Facultăţii de Construcţii, şi Virgiliu Onofrei, decanul Facultăţii de Arhitectură. „Legea Educaţiei prevede că nu a