Adrian Păunescu a murit astăzi, după ce, în ultimele zile, a fost supus mai multor tratamente şi operaţii. Poetul suferea de insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală.
Înainte de a fi internat, Păunescu a scris, în ziarul „ring“, un editorial emoţionant intitulat „Clipa de cumpănă“. „Pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, trebuie să mă despart de ai mei. N-am puterea să-mi imaginez cum ar fi această despărţire dacă s-ar transforma din temporară în definitivă. Această posibilitate nu trebuie niciodată exclusă“, spunea acesta.
Citeşte şi:
AUDIO/ VIDEO Adrian Păunescu a murit. Inima poetului a încetat să bată vineri, la ora 7.15
AUDIO Ascultaţi-l aici pe Adrian Păunescu de pe patul de spital
Tot într-un editorial, poetul şi-a anunţat şi gravele probleme de sănătate. „Zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale. Concluzia nu e veselă. Tratamentul pe care mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare", scria Păunescu. De altfel, în ultimele sale poezii, poetul ne saluta pe toţi, „de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac”.
Ion Iliescu despre Adrian Păunescu: "E o pierdere imensă! A fost o voce critică la adresa regimului comunist"
La judecata de apoi a poeţilor se va înfăţişa nu cu volumele târzii, ci cu versurile acelea de demult pentru care îl va plânge limba cea română, cum ar mai scrie, dacă ar mai trăi, Grigore Vieru, care, chiar şi acum în noiembrie, ar fi găsit un cireş dat în pârg pentru fratele său de dincoace de Prut. A murit Adrian Păunescu, a oftat poezie şi s-a dus. E linişte, e toamnă, s-ar putea scrie atâtea poezii, şi nu se vor mai scrie. S-a dus lângă Eminescu, să ne judece. Vor plânge apoi chitările folkiştilor pe care i-a făcut să ardă cu „Flacăra” şi românii care s-au iubit pe tunuri.
Comuniştii au vrut să-l lase să moară pe Adrian Păunescu, în 1988, cân