Pentru Steve Jobs, omul care a făcut miracolul electronic al ultimilor doi ani, recesiunea nu există. În doi ani, vânzările Apple s-au dublat, iar preţul acţiunilor s-a triplat.
Apple este economia" este acum refrenul pieţelor financiare americane care, într-o mare de şomaj şi bilanţuri în pierdere, văd un singur indice care se încăpăţânează să zboare. AAPL sunt cele patru litere care au adus în ultimii doi ani de criză severă un randament de 200%. O acţiune care valora la mijlocul anului 2008 100 de dolari valorează acum 300.
Chiar dacă toate acţiunile mai scad sau mai cresc, Apple a devenit un mit. Fiecare raport financiar arată mult mai bine decât precedentul, cu creşteri de două cifre şi profituri din ce în ce mai solide: din cinci dolari încasaţi, unul este profit net. Dar, ce-i mai important, performanţele sunt vizibile în stradă, acolo unde fiecare lansare nouă de produs formează instantaneu cozi în faţa magazinelor de electronice.
Şi acţiunile Apple mai scad, dar în ultima vreme asta se întâmplă doar dacă vreo serie de iPhone merge mai prost sau dacă apar zvonuri cum că fondatorul Steve Jobs ar fi iar bolnav.
Ultimul bilanţ, publicat săptămâna trecută pentru anul fiscal care se încheie la 25 septembrie, a confirmat ceea ce investitorii bănuiau de mult. Apple este cea mai mare companie de IT din lume, peste Microsoft, iar creşterea abia a început. Pentru orice contabil, cifrele sunt o poezie. Vânzări explozive, marje enorme de profit (şi consumatori care acceptă asta cu satisfacţie), rezerve de lichiditate cât două treimi din valoarea activelor şi trei linii de produse care s-au dovedit tot atâtea poveşti de succes şi au monopolizat tot atâtea pieţe: iPod, iPhone, iPad.
1$ pe an este salariul lui Jobs, iar averea totală este de 6 mld. dolari.
STEVE JOBS (55 de ani)
1976: Înfiinţează Apple împreună cu Steve Woznia