Executivul vrea să elimine interdicţia de a face angajări pentru firma care a dispus concedieri colective pe o perioadă determinată. Sursa: Adi Pîclișan
Noul Cod al Muncii va fi modificat în perioada imediat următoare, iar în această lună vor fi demarate negocierile cu sindicatele şi patronatele pentru a fi adoptat, a declarat, ieri, consilierul premierului Emil Boc, Andreea Vass.
Aceasta a enumerat câteva dintre principiile generale pe care a fost construit acest nou Cod al Muncii.
Eliminarea obligaţiilor instituite de clauza de nonconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă. ”Urmărim creşterea perioadelor de probă instituite pentru verificarea aptitudinilor salariale şi eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioada de probă pentru acelaşi post. Mai urmărim instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanţă individuale, modificarea condiţiilor în care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioadă limitată şi suplimentarea cazurilor de încetare de drept a contractlui individual de muncă, respectiv modificarea criteriillor în cazul concedierilor colective", a menţionat Vass.
Angajatul ar putea sta mai mult în preaviz
Potrivit lui Vass, Executivul vrea să crescă şi perioada de preaviz, adică atunci când angajatul îţi dă demisia ar putea fi obligat să stea mai mult la locul de muncă în previz.
Măsura, spune consilierul premierului, trebuia luată pe motiv că trebuie să ne aliniem cu recomandările Comisiei Europene. În plus, se va urmări sancţionarea refuzului angajatorului de a înregistra demisia salariatului şi prelungirea valabilităţii contractului individual de muncă.
Citiţi AICI alte schimbări pe care le aduce noul Cod al Muncii.