Ordonanţa privind creditele populaţiei nu va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor mai devreme de începutul anului viitor, din cauza legii bugetului de stat, prioritatea zero a Parlamentului. Între timp, CRPE a publicat un raport, din care reiese că OUG 50 nu ar încălca, aşa cum susţin băncile, directiva europeană din care s-a inspirat.
Ordonanţa privind creditele populaţiei nu va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor mai devreme de începutul anului viitor, din cauza legii bugetului de stat, prioritatea zero a Parlamentului. Cel puţin asta declară pentru Evenimentul Zilei Petru Lakatos, membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei, unde este blocat în prezent acest controversat act normativ.
Între timp, Centrul Român de Politici Europene a făcut public un raport, din care reiese că Ordonanţa 50 nu ar încălca, aşa cum susţin băncile, directiva europeană din care s-a inspirat.
Claudia Silaghi (audio), autoarea raportului explică la RFI că în opinia sa, Ordonanţa respectă spiritul directivei europene, deci nu ar exista motive ca România să fie sancţionată de Comisia Europeană.
"Această Ordonanţă respectă spiritul directivei. În unele puncte supra-reglementează, în alte puncte apar incoerenţe. De fapt, România merge puţin peste ceea ce doreşte directiva în litera ei, dar asta nu înseamnă că nu este în spiritul ei", explică ea.
Ordonanţa 50, care elimină o serie de comisioane şi clauze abuzive a fost criticată de bănci şi de Fondul Monetar Internaţional.
Comisia Europeană a cerut şi ea explicaţii Bucureştiului, cu privire la acest act normativ, primul pas înainte de lansarea procedurii de sancţionare a României.
În replică, autorităţile române s-au angajat să adopte în final un act normativ, care să facă un echilibru între nevoia de protecţie a clienţilor-consumatori şi nevoile băncilor. Claudia Silaghi, despre Or