Vizita premierului chinez Wen Jiabao de la Atena a fost însoţită de un val de promisiuni investiţionale în valoare de câteva miliarde de dolari. "Suntem norocoşi că primim susţinere din partea prietenilor noştri chinezi", declara Harris Pamboukis, ministru în executivul condus de George Papandreou.
Intenţiile chinezilor sunt însă mult mai profunde decât lasă aceştia să se întrevadă. Grecia reprezintă un cap de pod în politica acestora de a îşi extinde influenţa în Europa prin achiziţia de active la preţuri reduse în ţările europene afectate de criză, scrie The New York Times.
Analiştii consideră că politica Chinei urmăreşte dezvoltarea propriilor companii, dar şi câştigarea unei influenţe sporite în cercurile puterii de la Bruxelles sau Berlin.
Carl Weinberg, economist-şef în cadrul grupului de analiză a economiei mondiale High Frequency Economics, susţine că "autorităţile de la Beijing dau semne că vor să aibă un cuvânt de spus în politica europeană".
Criza financiară a permis ţărilor care deţin lichidităţi să investească în Europa. Cu toate că statul chinez a preluat iniţiativa, şi fondurile de investiţii sau statele din Orientul Mijlociu, cum ar fi Quatarul, caută chilipiruri pe bătrânul continent.
Beijingul a susţinut statele europene puternic afectate de criză prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale. Totodată a demarat investiţii în porturi, în infrastructura rutieră şi în diverse industrii ale ţărilor din extremitatea de sud-est a continentului.
Francois Godement, oficial european responsabil de politica externă, consideră că "dragonul asiatic" se extinde în Europa în acelaşi fel ca în Africa, cu menţiunea că în cazul bătrânului continent intrarea se face prin periferii.
Premierul Wen Jiabao a ţinut să reamintească în recentul său turneu european că statul chinez a fost alături de Grec