Este dansator de peste 30 de ani, iar de curând a preluat frâiele Ansamblului Brâuleţul, unde îi învaţă pe tinerii şi bătrânii din Băleşti să joace dansuri populare din toată ţara.
În perioada şcolii generale, Ion Lăzăroiu a învăţat să cânte la vioară şi încă de atunci a început să iubească muzica populară. În 1977, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, secţia Dans Popular, iar pe parcursul celor doi ani de studii, a participat la turnee cu Ansamblul Altiţa, cu care a reuşit să câştige locuri fruntaşe la concursurile din ţară. „Am participat şi la turnee în străinătate în Ungaria, Grecia şi Iugoslavia. Întodeauna am câştigat premii bune. De exemplu, în Grecia am luat Talerul de Aur. Jucam dansuri din toate zonele ţării, pe toate le abordam cu aceeaşi pasiune“, spune acesta.
Concedii petrecute în turnee
Timp de opt ani a lucrat ca şi mecanic auto şi revizor tehnic, concomitent cu activitatea culturală, iar în 1982, după absolvirea Şcolii de Subofiţeri din Bucureşti, a fost repartizat ca poliţist la Departamentul Pază şi Ordine. „Nici când am început să lucrez ca poliţist nu am întrerupt activitatea de dansuri. În perioada concediilor, am participat cu Ansamblul Altiţa la mai multe turnee în străinătate în Turcia, Danemarca şi Elveţia“. Timp de 25 de ani, a lucrat la Poliţia Economică, dar şi la Cercetări Penale, iar în anul 2007 a ieşit la pensie.
De aproximativ trei ani ani, Ion Lăzăroiu este coregraf al Ansamblului Brâuleţul din Băleşti. „Conducerea primăriei mi-a propus să preiau funcţia de instructor al acestui ansamblu . Am găsit trupa de dansuri populare formată, am preluat-o şi am pus în scenă, pe lângă suita făcută de predecesorul meu, încă patru suite de dans popular, abordând zone ca Oaş, Dolj şi Gorj. Activitatea pe care o desfăşor se regăseşte în pregătirea a trei formaţii de dans popular, pe trei generaţii