Jurnalistul clujean Sorin Grecu a lansat miercuri două volume de reportaj, cu materiale realizate în 20 de ani de presă.
„Pentru mine natura este doar o stare de spirit, iar adevăratul peisaj rămâne Omul. Oameni-Văi, Oameni-Câmpii, Oameni-Dealuri şi, din ce în ce mai rar, Oameni-Munţi”, arată jurnalistul în paginile unuia dintre volumele sale. Într-adevăr, autorul a trecut în paginile cărţilor sale 70 de „peisaje” de viaţă, cele mai „colorate” din miile pe care le-a întâlnit în cariera sa de jurnalist.
„Când faci un reportaj trebuie să ai timp, răbdare, să ajungi să înţelegi omul, să te pui în pielea lui. Am lucrat cinci ani la aceste volume, iar poveştile alese sunt poveşti «grele», reportaje «grele»”, spune Sorin Grecu. „Mare parte din reportajele pe care le-am pus în aceste cărţi sunt reportaje video, transcrise şi adaptate”, a adăugat autorul.
Printre poveştile culese de jurnalist se numără cea a lui Mihai Racu, „Yeti” din România, omul munţilor care nu simte frigul, sau cea a tânărului – la acea vreme – Gabriel Sătmar, care l-a scăpat pe Iuliu Maniu de un asasinat şi multe, multe altele. Acestea pot fi citite în cele două volume care îi aparţin – „Reportajele mele” şi „Viaţa lucrează cu alte date” - publicate de editura Eikon din Cluj-Napoca. Lansarea celor două volume a avut loc miercuri, la Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga”.
Sorin Grecu a debutat în literatură în anul 1978 şi a publicat primul său articol la doar 17 ani, în revista „Tribuna”. A lucrat apoi ca jurnalist la „Patria”, „Tribuna Ardealului”, „Ora”, „Dreptatea”, apoi ca reporter la Mediafax. Se întâmpla în perioada 1990 – 1995, perioadă în care, o vreme, a fost şi profesor de limba română vreme de trei ani. La scurt timp după, a început colaborarea cu PRO TV Cluj, care a durat aproape 10 ani.
PROFIL
Născut: 6 februarie 1962, Cluj
Studii: Facultate