Între anii 1970-1980, Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şi revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România prin combinaţia de idei de stânga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism.
Adrian Păunescu, în direct cu perfuzia
În 17 septembrie 1973, a înfiinţat Cenaclul „Flacăra", adevărat fenomen de masă, cu care susţine, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări de muzică, poezie şi dialog, în faţa a mai mult de 6 milioane de spectatori.
Citeşte şi:
Adrian Păunescu a recitat prima oară „La adio!“, la Braşov, la 1 ianuarie 1983 / VIDEO
Citeşte primele versuri în memoria lui Adrian Păunescu. Lasă şi tu un mesaj!
Adrian Păunescu juca fotbal la Breaza, unde familia sa deţine o casă bătrânească şi o pensiune
Mircea Dinescu: "Păunescu a fost primul scriitor care s-a certat cu Ceauşescu"
VIDEO/Doliu şi în lumea virtuală. Mesaje emoţionante pe Facebook pentru Adrian Păunescu
Adrian Păunescu, într-unul dintre ultimele interviuri: „Sunt disperat! Îmi caut de lucru"
De Ploieşti se leagă episodul interzicerii Cenaclului Flacăra. Pe 15 iunie 1985, tribunele stadionului Petrolul erau pline de oameni care aşteptau să înceapă "woodstock-ul românesc". Spectacolul a debutat la ora 18:00 şi a continuat până noaptea, când a izbucnit o furtună.
Versiunile sunt multe. Unii spun că Păunescu a cerut mulţimii să rămână în tribune, alţii spun că le-a cerut să plece şi oamenii au refuzat, dar nu s-a stabilit exact. Ce se ştie sigur însă este că furtuna a fost din ce în ce mai puternică, curentul electric a cedat, iar stadionul a rămas în beznă. Oamenii au intrat în panică şi s-a iscat o îmbulzeală,