În timp ce unele bănci fac eforturi disperate să atragă economiile populaţiei, altele au scăzut atât de mult dobânzile la depo-zite, încât acestea nu mai sunt deloc atractive pentru populaţie. Dobânzile pe piaţa bancară au scăzut până la un minim de 4% pe an. Maxima este de 7,5%, la câteva bănci de top. Bancherii consideră că în perioada următoare unele bănci ar putea creşte uşor dobânzile la depozite, pentru a acoperi inflaţia.
De la dobânzile formate din două cifre cu care instituţiile de credit ne-au obişnuit anii trecuţi, în noiembrie 2010, dobânzile oferite populaţiei care doreşte să îşi păstreze economiile în depozite bancare se situează la un nivel destul de scăzut. Unele bănci au redus atât de mult dobânda oferită clienţilor - persoane fizice -, încât nu mai există, practic, nici un avantaj pentru persoana care vrea să îşi ţină banii la bancă. De exemplu, dacă depui 5.000 de lei la o bancă ce practică o dobândă de 4,1% pe an la depozitele la termen pe trei luni (cu dobândă fixă), rezultă că la scadenţă ar trebui să primeşti o dobândă de fix 50 de lei. Dacă scazi impozitul de 16%, atunci ai câştigat exact 42 de lei în trei luni. Ceea ce nu este deloc atractiv pentru economisire. Dacă banca mai percepe şi un comision de administrare a contului, atunci omul chiar că nu se alege cu nimic. „Astfel de dobânzi sunt practicate de băncile care nu mai au nevoie să atragă lichidităţi de la populaţie, într-o perioadă anume“, spunea ieri un bancher local.
Dobânzile, în picaj... Până acum
Dacă dobânzile sunt fixe, atunci cuantumul acestora este mai ridicat, dar la dobânzi variabile, băncile de top au coborât cuantumul dobânzilor la 4,1% sau 4,5% pe an. Sunt şi bănci care îi atrag pe cei care sunt deja clienţii lor. BCR practică o dobândă de 8% pe an, dar numai pentru cei care primesc salariile sau pensiile prin conturile băncii. Pen