Poetul Adrian Păunescu s-a stins din viaţă. El avea probleme cardiace, renale şi hepatice. Păunescu a fost un personaj greu de descifrat. Orientarea sa politică, deşi de stânga era destul de ambiguă. A criticat derapajele regimului comunist, dar l-a şi ovaţionat pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.
Poetul Adrian Păunescu s-a stins din viaţă. El a murit vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie. Păunescu avea probleme cardiace, renale şi hepatice.
Adrian Păunescu a fost un personaj greu de descifrat. Născut în judeţul Bălţi din Basarabia, poetul a jucat aproape toată viaţa cartea naţionalismului.
Orientarea sa politică, deşi de stânga era destul de ambiguă. A criticat derapajele regimului comunist, dar l-a şi ovaţionat pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.
În memoria colectivă, rămâne ca părintele Cenaclului Flacăra, ce aduna pe stadioane mii de tineri, care cântau şi recitau poezii patriotice sau naţionaliste. Manifestarea a reuşit să promoveze însă mulţi artişti de valoare.
În 1985, Cenaclul Flacăra este interzis, după ce câţiva tineri mor călcaţi în picioare, pe stadionul Petrolul din Ploieşti. Un an mai târziu, Adrian Păunescu avea să facă un gest pe care lumea nu-l uită : îi trimite o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, în care vorbeşte despre "geniul izbăvitor" al preşedintelui, pe care îl numeşte "patriot revoluţionar" şi căruia i se adresează cu apelativul "Măria Voastră".
Păunescu a întreţinut relaţii strânse cu membri ai aparatelor comuniste de stat şi partid. După 1989, a fost unul dintre puţinii care nu au renegat complet ideologia socialistă, intrând rapid în Partidul Socialist al Muncii, creat de Ilie Verdeţ.
Paradoxul face ca Adrian Păunescu să fi fost un om de stânga, deşi tatăl său a fost liberal. Tatăl lui, membru al Partidului Naţional Liberal a fost c