În schimbul unor comisioane, asociaţii firmelor datornice scăpau de plata obligaţiilor bugetare
Din cercetările efectuate a reieşit că prin reţeaua respectivă s-a reuşit transferul de proprietate pentru 531 de firme
Garda Financiară a destructurat o reţea de persoane, care prelua firme cu datorii şi le transferau către persoane cu dizabilităţi sau cu situaţii financiare precare, astfel încât recuperarea banilor devenea practic imposibilă, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
În schimbul unor comisioane, asociaţii firmelor datornice scăpau de plata obligaţiilor bugetare, care în cazul tranzacţiilor instrumentate de cei trei intermediari s-au ridicat la peste 500.000 euro.
Din cercetările efectuate de comisarii Gărzii Financiare a reieşit că prin reţeaua respectivă s-a reuşit transferul de proprietate pentru 531 de societăţi comerciale, unul dintre noii proprietari figurând ca asociat la peste 260 de firme. Totodată, Garda Financiară a descoperit că, înainte de a fi înstrăinate, câteva societăţi comerciale erau utilizate de intermediari în scopul derulării unor tranzacţii ilegale (achiziţii de mărfuri pe baza unor documente fără acoperire).
Preluările erau intermediate de avocaţi din Baroul Bucureşti
În urma extinderii verificărilor, s-a constatat că preluarea firmelor cu datorii se făcea prin intermediul unor avocaţi din Baroul Bucureşti, care apăreau ca împuterniciţi în transferul de proprietate şi în operarea modificărilor în Registrul Comerţului, precum şi prin trei birouri notariale, două din Bucureşti şi unul din judeţul Covasna.
Având în vedere cele constatate, Comisariatul general al Gărzii Financiare a înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare penală pe numele celor implicaţi în vederea începerii cercetărilor
În sc