De frica accizelor şi a amenzilor usturătoare, foarte mulţi maramureşeni nu mai produc renumita băutură. Mai nou, ei preferă să vândă fructele în piaţă sau chiar la firmele specializate, decât să le pună în la cazane şi palincă.
Palincarii maramureşeni se tem să mai producă renumita băutura de frica amenzilor usturătoare. În timp ce îm anii trecuţi, ei făceau sute de litri de palincă, în ultima vreme se feresc să o mai producă. Mai mult, chiar dacă au dreptul să producă 50 de litri pentru consumul propriu, mulţi au renunţat şi la acestă cantitate, spunând că pentru atâta nu merită nici măcar să culeagă fructele din copaci.
Fructele sunt lăsate să putrezească
Chiar dacă anul acesta a fost unul destul de bogat în fructe, mai mulţi maramureşeni nu şi-au mai cules fructele din livezi, lăsându-le să se degradeze. „Prunele putrezesc pe hotar. Nimeni nu le-a mai cules. Horincă nu mai facem că nu se merită. Nimeni nu mai are bani să cumpere şi noi n-avem cui s-o vindem. Am făcut câţiva litri pentru noi şi atât. Numai cât să avem de sărbători şi pentru cei ce vin în casă să-i servim. Ce rost are să ne mai strofocăm degeaba?", a reclamat Maria Cliţan, o maramureşeancă din Groşi, în vârstă de 56 de ani.
Accize foarte mari
Pentru a putea comercializa palinca, producătorii trebuie să plătească antrepozitul financiar pentru cantitatea produsă. „În mod legal, fiecare persoană are voie să producă pentru uz propriu 50 de litri de palincă având o alcoolemie de 100%, adică 100 de litri de palincă maramureşeană, cu o concentraţie de 50% alcool. Pentru cantităţi mai mari, trebuie să se prezinte la Vamă să achite antrepozitul care costă 16 sau 17 lei pe litru, în funcţie de cantitatea produsă. Trebuie să acceptăm că asta este legea şi n-avem ce face", a precizat Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale