S-a născut în Basarabia şi a rămas mereu aproape de fraţii de peste Prut. Foarte bun prieten cu regretaţii artişti Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Adrian Păunescu a făcut eforturi pentru dezvoltarea limbii şi culturii române în Republica Moldova.
Astăzi, la câteva ore după ce medicii au anunţat că Adrian Păunescu a murit, poetul este deplâns atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău. Oameni politici şi de cultură regretă dispariţia poetului.
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat astăzi că Adrian Păunescu "este poetul tuturor românilor. Este un om mare, este o pierdere mare".
„Vestea plecării din viaţă a poetului Adrian Păunescu, luptător adevărat pentru valorile naţionale, m-a întristat profund. În aceste momente de adâncă tristeţe sunt alături de familie, prieteni şi cei apropiaţi şi transmit sincere condoleanţe tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit pe cel care a fost Adrian Păunescu”, spune, la rândul său, premierul moldovean Vlad Filat, într-un mesaj citat de Agerpres.
La rândul său, Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, declara: "Mă mândresc cu faptul că sunt consătean cu Adrian Păunescu. I-am admirat întotdeauna talentul scriitoricesc şi oratoric, precum şi vocea distinctă cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu pentru a-i deştepta şi lumina pe conaţionalii săi. L-am admirat şi pentru faptul că a fost întotdeauna un om liber, un misionar şi un clopotar al poporului său, un om bun, blajin, care a ştiut să-şi cucerească admiratorii şi să-şi dezarmeze duşmanii cu sloganul creştinesc şi totuşi iubirea".
Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, declara în această dimineaţă că, odată cu dispariţia lui Păunescu, s-a pierdut şi "ultimul mare poet social român". "Şerban Cioculescu a spus, cu 30 de ani în urmă, despre Adrian Păunescu că este