Şase oameni mor, în medie, în fiecare zi, pe şoselele din România. Ca de obicei, judeţul Constanţa este fruntaş la capitolul accidentelor grave. Şoferii inconştienţi, care se urcă beţi turtă la volan sau care nu respectă regulile de circulaţie, continuă să îndolieze familii şi să schimbe, zi de zi, cifrele din statistici.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, agent principal Cristina Vasile, de la începutul acestui an şi până în prezent, pe şoselele din judeţul Con-stanţa au avut loc 176 de accidente rutiere foarte grave, soldate cu 81 de morţi, 133 de răniţi grav şi 93 de răniţi uşor. În comparaţie cu anul trecut, când au fost înregistrate 206 accidente rutiere grave, soldate cu 93 de morţi, 144 de răniţi grav şi 118 răniţi uşor, numărul victimelor este sensibil mai mic.
Principalele cauze ale producerii acestor tragedii sunt traversarea pietonilor prin loc nepermis şi fără să se asigure, neacordarea de prioritate pietonilor, cât şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.
Copiii nesupravegheaţi, victime sigure!
În judeţul Constanţa, multe dintre evenimentele rutiere se petrec şi pentru că minorii sunt lăsaţi adesea nesupravegheaţi. În acest an, şase accidente, care s-au soldat cu doi morţi şi patru răniţi grav din rândul copiilor de până la şase ani, au avut această acuză. Alte opt accidente grave, care s-au soldat, de asemenea, cu doi morţi, şase răniţi grav şi un rănit uşor au afectat categoria copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani.
Trecerea de pietoni nu salvează viaţa!
Dacă la capitolul „morţi pe şosele" s-ar putea spune că se înregistrează o uşoară scădere, la capitolul accidente uşoare e clar că avem de-a face cu o creştere. Mai exact, de la 865, în 2009, la 989 în 2010. Şi numărul victimelor din accidente rutiere uşoare este în creştere îngrijorătoare, respectiv de la 1.07