Fondurile colectate din contributiile la sanatate ale asiguratilor ar putea fi cheltuite dupa un nou sistem, construit pe principiul "banii urmeaza pacientul". Astfel, 50% din contributiile locuitorilor dintr-un judet ar fi cheltuite in judetul respectiv, iar restul de bani ar fi colectati la nivel central si redistribuiti in functie de numarul de pacienti care primesc servicii medicale in fiecare judet, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.
"In opinia mea, sistemul actual de cheltuire a fondurilor din Sanatate este in mare masura incorect si din acesta cauza exista si disfunctionalitati in finantare. Vom eficientiza activitatea, distribuind mai multi bani acolo unde este nevoie, ca de exemplu in institutele de referinta, spitalele care fac servicii mai multe si de calitate, asa cum este normal. Prin aceasta descentralizare a Fondului Unic de Asigurari de Sanatate realizam, daca vreti, o continuare a descentralizarii", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Descentralizare pentru Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate - citeste mai mult aici.
Saptamana trecuta, ministrul si-a anuntat intentia de a scoate Fondul Unic de Asigurari de Sanatate din administrarea Ministerului Finantelor Publice si de a-l trece in administrarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Totodata, CNAS ar urma sa intre in subordinea Ministerului Sanatatii.
Se considera ca masura ar duce la o transparenta totala a cifrelor, care vor arata exact sumele cu care asiguratii contribuie la Fondul de Sanatate si sumele care reprezinta cheltuielile din acest fond. Un alt avantaj il reprezinta acela ca banii platiti la Sanatate vor fi cheltuiti tot in Sanatate, fara intermediar.
“In acest fel vom avea o colectare total transparenta. Se vor evita discutiile privind destinatia banilor pentru sanatate prin intermediari. Va