Între 1973 şi 1985, Cenaclul Flacăra a fost cel mai atrăgător eveniment la care te puteai duce în România comunistă. Oamenii se adunau cu miile, în toate oraşele din ţară, şi cântau împreună cu Păunescu şi cu artiştii aduşi de el pe scenă
Adrian Păunescu a fost una dintre cele mai controversate prezenţe de pe scena publică românească a ultimilor 40 de ani. În perioada 1973-1985, în vremea Cenaclului Flacăra, el a fost zeul care aduna mulţimile în pieţe, cămine culturale şi stadioane, pentru a le aduce, pe căi oficiale şi sigure, muzică şi poezie. Mii de oameni stăteau nopţi întregi în frig, fără să se clintească, pentru a-i asculta pe Păunescu şi artiştii aduşi de el pe scenă. Iar uneori pentru mai mult: spectatorii ii trimiteau bileţele în timpul concertelor, iar în unele îl rugau aducă apa caldă căldura şi şi în caselele lor.
Peste 1500 de spectacole în 12 ani
• Potrivit Anetei Spornic, viceprim-ministru al Guvernului comunist, cei care credeau că Adrian Păunescu avea trecere pe lângă Ceauşescu nu se înşelau. Într-un interviu dat în urmă cu câţiva ani, Aneta Spornic susţinea că uşa cabinetului lui Nicolae Ceauşescu îi stătea tot timpul deschisă poetului.
• Într-un editorial publicat în vară, Adrian Păunescu spunea însă că, în timpul regimului comunist, i s-a reproşat că nu respectă linia partidului: "În vremea lui Ceauşescu mi se făceau reproşuri grave că nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istoria naţională."
VEZI AICI FILMUL TE SALUT GENERAŢIE ÎN BLUGI
•Adrian Păunescu a fost cel care a condus revista Flacăra între 1973 şi 1985. Iniţial, Cenaclul Flacăra se ţinea luni seara la teatrul Ion Creangă din Bucureşti, dar, cu timpu