RCS&RDS va afla daca i se cuvin anumite compensatii pentru ca nu a beneficiat anul acesta de posibilitatea de a oferi servicii de internet 3G si in banda de 900 MHz in care pana acum se furnizau exclusiv servicii GSM, abia in primul trimestru al anului viitor si nu pana la sfarsitul acestui an, cum anuntase anterior autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). La inceputul acestui an, Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. RCS&RDS, singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva, a atentionat ca ar putea fi dezavantajat si a solicitat masuri compensatorii.
Potrivit planului de actiuni pentru 2011 scos joi in dezbatere publica de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), finalizarea studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 Mhz pentru furnizarea de servicii 3G prin intermediul sistemelor UMTS asupra concurentei in comunicatiile mobile este estimata pentru primul trimestru al anului viitor.
Miza: Acoperire 3G mai mare la costuri mai mici
Decizia in cauza a fost data in luna februarie a acestui an, dand posibilitatea operatorilor care aveau licente in banda de 900 MHz, anterior folosita exclusiv pentru servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE, sa ofere si servicii 3G. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate.
Problema este ca din cei patru operatori 3G din tara, doar RCS&RDS nu are o licenta in frecventa respectiva. Vodafone a si lansat in luna aprilie din acest an prima