„Explozia” de cazuri de diabet înregistrată în epoca modernă este pusă de specialişti atât pe seama alimentaţiei, cât şi pe seama problemelor de somn cu care se confruntă tot mai multe persoane. Când ritmul veghe-somn se dereglează, nivelul glicemiei creşte.
Legătura dintre ceasul biologic şi riscul de apariţie a diabetului de tip 2 a fost de mult observată la persoanele care lucrează în schimburi.
Oamenii de ştiinţă au sesizat că aceştia au un risc mai mare de a dezvolta rezistenţă la insulină, însă nu au putut evidenţia mecanismele biologice care stau la originea acestui fenomen. Un risc similar a fost observat şi la cei care suferă de tulburări de somn sau care nu respectă ritmul circadian al organismului, adică se culcă la ore târzii şi dorm puţin.
O proteină cu multiple roluri
De curând, cercetătorii de la departamentul de ştiinţe biologice al Universităţii „California" din San Diego, SUA, au descoperit „veriga lipsă". O proteină despre care se ştia că joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic al mamiferelor este implicată, se pare, şi în reglarea producţiei de glucoză de la nivelul ficatului.
„Ştim că şoarecii de laborator al căror ceas biologic nu funcţionează bine au tendinţa de a deveni obezi şi diabetici. Şi ştim că, la şoarecii care au dezvoltat diabet şi care au devenit obezi, ceasul biologic nu funcţionează în parametri optimi. Însă acum am descoperit că ceea ce influenţează această relaţie este o proteină numită criptocrom", spune Steve Kay, directorul departamentului de ştiinţe biologice, cel care a realizat studiul.
Rolul criptocromului în reglarea ceasului biologic a fost identificat pentru prima dată la plante. Ulterior, s-a descoperit că are aceeaşi funcţie la mamifere. Însă această proteină, au observat cercetătorii de la Universitatea „California", controlează şi un hormon