De la moartea lui Marilyn Monroe, în 1962, şi până azi au apărut zeci de cărţi şi filme care i-au evocat, în toate culorile, de la surdina pastel la violenţa acrilică, viaţa, amorurile şi opera. Toate sertarele posibile, cu sau fără lenjerie intimă, ale actriţei au fost răsturnate cu susul în jos şi scuturate temeinic, ca nu cumva să mai rămână dosite fire de păr, unghii false, tuburi de ruj începute, flacoane de somnifere consumate sau note de plată neachitate.
Norma Jane Mortenson, adică Marilyn, diva planetară, cea mai universal râvnită femeie a anilor 50, este însă capabilă de surprize şi la aproape jumătate de veac după moartea sa.
Pe 12 octombrie anul curent a avut loc lansarea mondială a volumului său "Fragments", editat de Stanley Buchtal şi Bernard Comment. În mod oarecum ciudat, cartea (280 de pagini) a apărut întâi în Franţa (cu o traducere din engleză anexată textelor facsimilate), la Editura Seuil, în două ediţii, una de lux, cu copertă roz pânzată (foto 3) şi una pentru marele public (foto 4). Ediţia americană a umplut standurile librăriilor de peste Ocean puţin mai târziu, spre sfârşitul lunii (foto 2).
Este vorba despre de o culegere de poeme, de texte intime şi de scrisori semnate de Marilyn, descoperite de Anna Strasberg, văduva lui Lee Strasberg (directorul de la Actors Studios şi profesorul de artă dramatică al actriţei) căreia ilustra blondă i-a lăsat moştenire toate lucrurile personale. Documentele (101 facsimiluri) sunt însoţite de 33 de fotografii.
Marele pariu al celor doi "regizori ai cărţii", Stanley Buchthal şi Bernard Comment, a fost acela de a convinge, în sfârşit, publicul, cu "acte doveditoare", că Marilyn avea două feţe: "Cea solară şi iradiantă, a atragătoarei pin-up şi a blondei pline de viaţă. Şi, pe de altă parte, cea lunară, a tinerei perfecţioniste până la extrem, aflată în căutarea absolutului şi pe