Câştigul salarial mediu net a fost în septembrie de 1.340 lei, în creştere cu 0,1% (1 leu) faţă de august şi în scădere cu 1,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de extracţie de petrol şi gaze, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Astfel, câştigul salarial mediu nominal net în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale a fost de 4.022 lei, iar cel din hoteluri şi restaurante de 787 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
În septembrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a avut aceeaşi valoare cu cel din luna precedentă, de 1.846 lei. Potrivit INS, în perioada analizată, câştigul salarial mediu net realizat în diferite activităţi ale economiei naţionale a înregistrat, faţă de luna precedentă, atât creşteri, cât şi scăderi în aproape egală măsură.
Primele de vacanţă s-au dat şi pe timp de criză
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, prime pentru "ziua petrolistului" şi prime trimestriale), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.
Cea mai mare majorare de câştig, de 38,8%, a fost operată în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale. De creşteri între 13% şi 20% au beneficiat angajaţii din sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 6% şi 7% salariaţii din telecomunicaţii şi in