O directiva europeana ar putea garanta internautilor dreptul la viata privata pe Internet, prin stergerea permanenta a informatiilor personale.
Problemele legate de intimitate sunt cunoscute deja pe Internet, de generatia Facebook. Toate informatiile postate online pot fi folosite impotriva ta, la multi ani dupa ce au fost postate. Nici macar stergerea unui cont de Facebook nu este de folos, devreme ce informatiile nu sunt sterse, ci doar ascunse de alti utilizatori, arata EU Observer.
Numeroase persoane au avut, la un moment dat, probleme din cauza informatiilor postate online, fie la locul de munca sau in viata personala.
In prezent, se incearca modificarea "Directivei de Protectie a Informatiilor", care a fost gandita inainte de dezvoltarea Google si Facebook. Noile propuneri legislative vor fi inaintate la jumatatea anului viitor, insa Comisia Europeana are deja o strategie in ceea ce priveste protejarea informatiilor pe Internet.
Unul dintre principii este dreptul "de a fi uitat" pe Internet: utilizatorii care vor sa isi stearga profilele de pe anumite retele de socializare vor putea fi siguri ca informatiile sunt sterse permanent.
In plus, acestia vor avea dreptul sa fie informati in legatura cu traficul monitorizat pentru studiile de marketing, folosite de companii pentru a recomanda anumite produse.
Directiva privind stocarea informatiilor privind telefoanele date si primite sau e-mail-urile utilizatotilor timp de doi ani, va fi la randul sau modificata.
"Protectia informatiilor private este un drept fundamental. Pentru a garanta acest drept, trebuie sa avem reguli clare si consistente de protectie a informatiilor. Avem nevoie si sa actualizam legile, in conformitate cu provocarile noilor tehnologii si globalizarii", a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Redin