Această investigaţie este recomandată când există suspiciune de infertilitate în cuplu sau pentru a afla dacă vasectomia a reuşit.
Spermograma se numără printre primele investigaţii care vizează fertilitatea bărbatului, deoarece o treime din cupluri nu reuşesc să aibă copii din cauza calităţii slabe a lichidului seminal. Spermograma se realizează doar la recomandarea medicului, iar pentru a pune diagnosticul final sunt necesare cel puţin trei testări de-a lungul a două-trei luni.
Atenţie la recoltare!
Acurateţea rezultatului depinde de pregătirea de dinaintea recoltării. Astfel, se recomandă abstinenţă sexuală minimum două zile, dar nu mai mult de cinci zile. În situaţia în care abstinenţa se prelungeşte (o săptămână sau două) există pericolul ca numărul şi mobilitatea spermatozoizilor să se reducă.
De asemenea, pentru a nu compromite compoziţia spermei, este bine ca aceasta să se obţină prin masturbare, întrucât unele prezervative conţin lubrifianţi care influenţează negativ caracteristicile spermatozoizilor. Totodată, medicul trebuie informat despre eventualul tratament medicamentos administrat.
Cum se realizează
Lichidul seminal se recoltează într-un recipient curat fie acasă, fie în toaleta din cadrul centrului medical. Dacă din motive religioase unii bărbaţi refuză această modalitate de recoltare, pot folosi în timpul actului sexual un prezervativ special, fără lubrifianţi. După ejaculare, prezervativul se leagă şi se pune într-un recipient. Lichidul seminal se transportă imediat la spital, fără a fi ţinut la frigider, cum procedează majoritatea bărbaţilor.
Se păstrează la 37° C
Indiferent de laborator, din momentul recoltării şi până la realizarea testelor nu trebuie să treacă mai mult de 30 de minute sau de o oră. În plus, pe durata transportării către laborator, sperma trebuie păstrată la temperatur