Potrivit medicilor, aproximativ 75 la sută din femeile fertile se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual. Deoarece alimentaţia joacă un rol important în atenuarea lor, iată pe ce trebuie să mizezi.
Sindromul premenstrual apare cu aproximativ şapte zile înainte de menstruaţie şi se manifestă prin circa 150 de simptome care diferă de la o femeie la alta.
Printre acestea se numără stările de oboseală, durerile de spate, lipsa de energie, problemele de concentrare, creşterea apetitului, balonarea, anxietatea şi migrenele. Cauza acestui sindrom nu se cunoaşte cu exactitate, dar cel mai frecvent sunt incriminate tulburările hormonale.
Merele şi strugurii, de preferat
Studiile au arătat că o dietă bazată pe un consum crescut de fructe reduce intensitatea crampelor abdominale. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm îndeosebi mere şi struguri, deoarece echilibrează balanţa hormonală şi, printre altele, ajută la reducerea durerii abdominale şi tensiunii de la nivelul sânilor.
De asemenea, se pot consuma fără restricţii prune şi gutui, întrucât facilitează tranzitul intestinal, prevenind astfel balonarea. În dietă se mai pot introduce citrice (grepfrut, portocale şi lămâi).
Soia este bogată în magneziu
O mare parte dintre simptomele specifice sindromului premenstrual pot fi atenuate prin creşterea aportului de magneziu din dietă. Acest mineral calmează crampele abdominale, creşte puterea de concentrare şi induce o stare de relaxare (elimină stările de nervozitate şi de iritabilitate).
Cele mai bune surse de magneziu sunt soia, spanacul şi broccoli. Acestea ar trebui consumate zilnic, fie în combinaţie, fie separat, inclusiv seara, deoarece magneziul reglează şi tulburările de somn. Fiindcă magneziul se fixează mai bine în prezenţa vitaminei B6, sunt binevenite carnea (de vită şi de pui), cerealele integrale, somon