Descoperirea a fost făcută la Iaşi de un grup de arheologi. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România crede că osemintele aparţin unor evrei ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial.
Un grup de arheologi din cadrul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" Iaşi au descoperit joi, 4 noiembrie 2010, 16 sechelete umane într-o groapă comună la marginea comunei Popricani, din judeţul Iaşi.
La faţa locului s-au deplasat doi procurori militari şi un procuror civil pentru a stabili datele şi împrejurările legate de cele 16 schelete umane. Dosarul cu suspiciune de omor a fost înregistrat pe rolul Parchetului Militar Iaşi de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, ne-a informat Ministerul Public.
Deocamdată anchetatorii nu ştiu dacă este vorba despre soldaţi români sau despre civili. Scheletele au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru efectuarea unei expertize antropologice, care trebuie să stabilească vechimea osemintelor, vârsta şi care au fost cauzele decesului. "Pentru expertizare se vor face datări cu C 14 şi teste ADN, teste antropologice, teste pentru a se afla dacă au fost urme de violenţă. Prin zona în care au fost găsite cadavrele a trecut linia frontului în cel de-al Doilea Război Mondial şi acum au fost găsite gloanţe, fragmente de obuz şi grenade. În ceea ce priveşte speculaţiile conform cărora ar fi vorba de cetăţeni evrei ucişi de soldaţii români noi nu putem confirma acest lucru fără dovezi necontestabile", a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, magistratul Cornelia Prisecariu.
Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) "Elie Wiesel", Alexandru Florian, crede că în groapa comună de la Popricani s-ar afla cadavrele unor evrei omorâţi în vara anului 1941, în timpul Holocaustului. Într-o conferinţă de presă ţi