2011 va fi tot un an greu pentru români. Creşterea economică de 1,5% anticipată de Fondul Moentar Internaţional şi de Banca Naţională este prea mică pentru a se face simţită în buzunarul românului de rând. Creşterea nivelului de trai va fi resimţită de populaţie cel mai probabil din 2012, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Oficialul de la BNR a vorbit într-un interviu pentru postul public de radio despre dezechilibrele tolerate ani de zile care ne-au adus în acestă situaţie economică, despre ce ar trebui să învăţăm din această criză şi despre relaţia cu FMI.
"După o ajustare de asemenea proporţii va mai trece un an jumatate - doi până se simte o îmbunătăţire a nivelului de trai. Conform datelor noastre creşterea nivelului de trai pentru populaţie se va simţi probabil în 2012", a declarat Isărescu la RRA.
Potrivit acestuia, "ca să trăim mai bine trebuie să stimulăm munca, spiritul anteprenorial, inovaţia", iar ajustarea este una inevitabilă. "Banca centrală trebuie să spună adevărul despre situaţia economică a ţării. Ajustarea este dureroasă, maniera în care se face depinde de guvern", a adăugat Isărescu.
"Dacă nu reuşim să facem ajustările într-o manieră clără, transparentă, plătim un preţ în plus. (...) Să nu ne mire că plătim costuri mai mari la finanţarea externă, disproporţionat de mari faţă de nivelul rezervelor şi a datoriei", a precizat Isărescu.
Potrivit acestuia, ajustarea nu trebuie făcută pe calea inflaţiei, deoarece inflaţia creează dezechilibre sociale. De altfel, după părerea sa "marea dificultate este acum în sectorul bugetar unde există şi o anumită rezistenţă la schimbare".
Din discursul guvernatorului BNR s-a desprins o lecţie pe care politicienii ar trebui să o fi învăţat din actuala criză: "să promită mai puţin". "Ieşirea din criză poate fi făcută cu mult mai multă seriozitate mai