Aplicarea unor mici şocuri electrice în zona creierului îmbunătăţeşte performanţele individuale la matematică, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford.
Principalii beneficiari sunt persoanele care suferă de discalculie, o tulburare a abilităţii artimetice. Statisticile arată că una din cinci persoane are "probleme cu cifrele", ceea ce le afectează activităţile zilnice, precum gestionarea banilor, identificarea orei.
Rezultate persistente
Neurologii pun abilităţile matematice scăzute pe seama activităţii reduse a lobului parietal sau chiar lipsei acestei zone, astfel că stimularea electrică în această regiune îmbunătăţeşte performanţa matematică. În cadrul studiului, au fost testate două grupuri de voluntari în timp ce rezolvau diverse jocuri numerice.
Voluntarii care au fost electrostimulaţi s-au descurcat mai bine decât cei care nu au fost supuşi acestei terapii, efecte care au care s-au menţinuţi şi după şase luni, când au fost retestaţi.
Medicii îndeamnă însă la prudenţă. "Nu sfătuim oamenii să-şi administreze şocuri electrice singuri. Stimularea electrică nu transformă pe nimeni în Einstein, dar ar fi minunat să putem contribui la îmbunătăţirea performanţelor matematice în cazul celor mai puţin dotaţi", precizează dr. Cohen Kadosh, autorul studiului.