Sacourile şi ecusoanele au fost impuse în Suceava la cererea părinţilor şi a poliţiştilor ca o măsură de siguranţă în şcoli. Mulţi liceeni din oraş spun că ar prefera să se poată „manifesta“ vestimentar în voie şi să fie cunoscuţi după hainele proprii.
Uniforma şcolară a devenit obligatorie în majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava de la începutul actualului an şcolar. Puţini elevi acceptă, însă fără comentarii „restricţia“ vestimentară impusă de profesori.
Elevii de la Colegiul Economic, de exemplu, spun că nu le place să fie recunoscuţi după uniforme. „Aş vrea să vin îmbrăcată la şcoală şi altfel, nu tot cu uniformă. Să-mi iau şi rochiţe colorate, mai ales vara“, ne-a spus Ioana A., elevă în clasa a XI-a. Şi la gimnaziu sunt obligatorii uniformele, iar profesorii, spre deosebire de elevi, chiar se mândresc. Aceştia spun că tinerii nu sunt obligaţi să poarte haine terne, ci pot să aleagă să vină la şcoală cu sacouri, fustă sau pantaloni şi cravată, negre sau bleumarin.
Părinţii, în două tabere
„Dacă un elev nu vine la şcoală într-o zi cu uniformă, asta nu înseamnă că nu este primit la ore, însă la noi ţinuta este obligatorie. Este şi o măsură de securitate, inclusă într-o ordonanţă nouă, pentru că ni s-a cerut să sporim securitatea în şcoli“, a declarat Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă“ Suceava.
Unii elevi poartă un simplu sacou cu emblema şcolii sau ecuson, alţii însă sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume considerabile pentru o ţinută completă. Decizia este luată în fiecare şcoală în parte de către consiliul profesoral, comitetul de părinţi şi conducere.
„Uniforma a fost solicitată de părinţi şi de Poliţie, ca o măsură de securitate a elevilor, dar şi a noastră. În momentul în care poliţistul vede în şcoală o persoană care nu poartă uniformă o