Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, spune că, în comunism, Adrian Păunescu a fost o voce critică . "Aparţine generaţiei Nichita Stănescu, a fost un poet care de la început s-a exprimat critic, a fost un poet militant, un poet cetăţean(...) A fost pe nedrept considerat un cântăreţ de curte, el a fost o voce critică", a declarat Ion Iliescu pentru Realitatea TV, spunând că Adrian Păunescu nu s-a temut să îl viziteze în1971, când a căzut în dizgraţiile regimului. "Ne părăsesc multe valori. Adrian Păunescu va rămâne ca o voce puternică, va rămâne cu tot ce a fost lumină în viaţa şi creaţia lui. (...) Era prolific, era capabil într-o singură noapte să umple sute de pagini cu poezia lui", a adăugat Ion Iliescu.
Băsescu:Poetul Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creaţiei
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţa a poetului Adrian Păunescu, în care menţionează "măiestria creaţiei sale".
"Am primit cu tristeţe vestea plecării dintre noi a poetului Adrian Păunescu. Prin întreaga sa activitate literară, poetul Adrian Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creaţiei sale, pentru pledoaria sa constantă pentru valorile naţionale şi pentru generozitatea cu care a promovat generaţii de tineri poeţi şi artişti în cadrul cenaclului "Flacăra". În aceste momente de tristeţe doresc să transmit familiei, colegilor şi tuturor celor apropiaţi sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul şefului statului.
Vasile Şeicaruspune că a sperat până la final într-o minune. "Mă aştept acum la o mrae recunoaştere a valorii lui. Păunescu a plecat trist din viaţa asta, vor apărea o serie de voci care îl vor ridica în slăvi, cred că principalul lucru este să avem decenţa să vorbim frumos despre el",