Nepoata „frumoasei satului", cum o alintau localnicii din Leordina pe bunica Ilenei Bumbar, s-a născut într-o familie în care doinele şi cântecele populare răsunau zilnic la radio.
Talentul doinitoarei de astăzi a ieşit la lumină încă de la cinci ani. „De mică îmi plăcea să cânt muzică populară, mai ales din Maramureş. Când am ajuns la şcoală, profesorii de muzică mi-au descoperit înclinaţia spre cântat. Natura m-a înzestrat cu talentul ăsta. Astfel că profesorii s-au hotărât să mă sprijine şi să mă înscrie în evidenţele Centrului de îndrumare a creaţiei populare din Baia Mare, instituţie care mi-a oferit şansa, la doar 15 ani, să particip la un concurs judeţean de muzică populară", rememorează Ileana Bumbar.
Primul 10 la muzică populară
La acel concurs, la care au participat peste 30 de tineri interpreţi, Ileana Bumbar a fost singura notată de juriu cu nota 10. După acest succes, Ileana a participat la Festivalul Naţional „Voci Tinere" de la Deva, unde a obţinut premiile I şi cel de laureat. „Acestea au fost cele mai importante concursuri care m-au propulsat pe marile scene ale lumii. Dar trebuie să recunosc că fără sprijinul lui Nicolae Timiş, Gavril Ghiur şi Dumitru Iuga nu aveam nicio şansă să plec din satul natal şi să pot visa la o carieră de artist", explică Ileana Bumbar.
În cei 36 de ani de activitate, timp în care a fost în turnee prin aproape toată lumea, ridicând publicul în picioare, artista a câştigat şase premii I la festivalurile naţionale de folclor şi patru menţiuni la concursurile „Maria Tănase", „Steaua Litoralului" şi „Izvoraşul". Maramureşeanca are deja două CD-uri imprimate, primul - „Nuntă la români" - lansat în 1985, alături opt interpreţi din ţară. Un an mai târziu a mai lansat un album cu 12 cântece, „Ileana Bumbar".
Profil:
Născută: 23 ianuarie 1956, în comuna Leordina, judeţul Maramu