Peste 100 de mame şi-au lăsat copiii pe patul de Maternitate, Pediatrie sau la alte spitale din Braşov. În plata Domnului sau… a statului. Ca să fie sigure că nu îl primesc înapoi, unii părinţi declară la internare adrese false de domiciliu
Sărăcia, situaţia familială, inconştienţa sunt doar câteva dintre motivele care le împing pe unele mămici să-şi abandoneze copilul în Maternitate, imediat după ce l-au adus pe lume. Altele îl iau acasă, pentru a-l duce mai apoi la spital, cu afecţiuni mai mult sau mai puţin grave. Medicii îl pun pe picioare şi aşteaptă să vină părinţii să-l ia acasă. Uneori nu mai vin şi aşa ajung aceşti copii în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Mai sunt şi cazurile, mai rare, în care un părinte vine direct la DGASPC şi spune că nu are cu ce să-l crească sau că-l lasă în grija statului.
Ioan Mâzgăreanu, manager al Spitalului de Copii Braşov, spune că fenomenul se manifestă de câţiva ani în unitatea sanitară. Medicii se confruntă cu astfel de cazuri cel puţin o dată la două săptămâni, cele mai frecvente fiind din rândul comunităţii rrome. „Preferă să-i aducă la spital cu diferite afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave. Noi îl tratăm, dar copiii mai sunt ţinuţi încă vreo 5-7 zile peste perioada de externare. Se întâmplă să vină să-şi ia copilul, îl ţin 2-3 zile acasă şi-l aduc înapoi. Copilul poate nu are nimic şi dacă-l întrebăm de ce ni l-a adus, ne spune (părintele – n.r.) că nu are cu ce să-l crească”, povesteşte medicul.
Uneori, motivaţia părinţilor este de-a dreptul hilară. „Vin în toată perioada anului. Primăvară sunt urzicile, apoi urmează bureţii, zmeura, muncile sezoniere. Spun că n-au cu cine lăsa copilul”, povesteşte medicul.
Cei de la Pediatrie deja au învăţat cum să dejoace planurile unor asemenea părinţi. „Cu salvarea noastră, luăm copiii şi-i d