Coalitia de guvernare e febrila, iar momentul este un test important, daca nu chiar decisiv pentru ea, dupa cum spune Traian Basescu. Totusi ruptura pare mai putin probabila decat era imediat dupa anuntarea deciziei CCR in privinta Legii Educatiei. Asa ca, poate, mai relevante au fost reactiile in raport cu situatia creata.
Actorii principali au fost Traian Basescu, care a descalecat de doua ori in 24 de ore la Palatul Victoria, si UDMR, extrem de nemultumit si punand in discutie chiar soarta majoritatii.
Ca de obicei in momentele cheie, Emil Boc n-a existat, practic, decat printr-o presupusa intentie de demisie, abandonata desigur, dupa cum ii sta bine "marelui" barbat politic care este premierul. Desi marea problema este exact la domnia sa, care atat ca sef de guvern cat si ca sef de partid este absolut incapabil sa tina lucrurile sub control.
Pozitionarea UDMR a fost extrem de interesanta. Dupa ce in primul moment, maghiarii au acuzat o decizie politizata a CCR (dar cea in privinta taierii pensiilor transata de reprezentantul lor cum o fi fost?), Marko Bela a schimbat usor tonul acuzand incapacitatea Coalitiei de a face reforma, in speta reforma educatiei.
In mod inteligent liderul UDMR nu a pus accentul pe prevederile care intereseaza direct Uniunea, referitoare la studiul istoriei si geografiei in limba maghiara, ci pe reforma educatiei in ansamblu.
Cu alte cuvine UDMR a parut ca nu ar vrea doar sa traga turta pe spuza sa, ci ca ar dori refroma in ansamblu si in functie de soliditatea de care o va dovedi coalitia in aceasta directie depinde ramanerea sau nu a maghiarilor in cadrul ei: "Avem o problema cu aceasta sustinere in parlament.(...)Interesul nostru este nu sa iesim din coalitie, ci sa impunem o functionare buna. (...) Daca exista sansa reformei, atunci UDMR isi asuma in continuare guvernarea. Da