După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a urecheat presa, cerând să selecteze mai bine mesajele dacă se doreşte reducerea inflaţiei, întrucât nu orice "trăncănitor" are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, a intervenit în emisiunea "100%" de pe B1 TV şi a precizat că ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a căzut în capcană şi a anunţat scumpiri de 10%. Sursa: Vlad Stanescu
1 /.
"A căzut în această capcană până şi ministrul agriculturii care a ieşit să spună că nu se vor scumpi alimentele cu 30% cum spun unii la televizor, ci se vor scumpi cu 10%. L-a luat valul! Nu au cum să crească nici cu 10% pentru că e cererea scăzută", a explicat Adrian Vasilescu.
Potrivit acestuia, În România scade cererea, iar asta e o mare problemă. "Nu poate să crească preţul pâinii la 20 – 30% în condiţii de cerere scăzută", a spus consilierul guvernatorului BNR, în emisiunea "100%" cu Robert Turcescu, de pe B1TV.
"Piaţa valutară din România este calmă"
Întrebat de Robert Turcescu şi de invitatul ediţiei de aseară, junalistul Dan Tăpălagă, ce se va întâmpla cu cursul valutar după ce la BNR nu vor mai intra bani de la FMI, Vasilescu a precizat că piaţa valutară de la noi este calmă.
"BNR nu a mai intervenit de mult timp în piaţă. Piaţa valutară a României, alături de pieţele din celelalte state vecine, este calmă. Aceste cursuri sunt stabilite de cerere şi ofertă", a explicat Adrian Vasilescu.
El a adăugat că banca centrală nu are ca ţintă cursul valutar, ci doar inflaţia.
"România este pe ultimul loc, este cea mai săracă ţară din UE. De ce este aşa? Inflaţia este o componentă a acestei situaţii. În România, inflaţia are un puternic impact emoţional. Această componentă emoţională este dată de frica de inflaţie. Un economist american