Poetul Adrian Păunescu, care a încetat azi dimineaţă din viaţă, a dedicat Clujului una dintre cele mai frumoase poezii care s-au scris vreodată despre oraşul de pe Someş. „Acelaşi e Clujul, aceiaşi sunt oamenii / Mereu născători şi mereu muritori / Dar şi de-aş avea tot o singură naştere / Aici aş muri de o mie de ori”, a scris Păunescu în poezia apărută în 1983.
Adrian Păunescu, poetul trecut în această dimineaţă în nefiinţă i-a dedicat Clujului una dintre cele mai frumoase poezii care s-au scris vreodată despre oraşul de pe Someş. Poezia „Dor de Cluj“ face parte din volumul „Totuşi, iubirea“. Păunescu face referire în versurile scrise în 1983 la rudele sale care au studiat la Cluj, la tineri care au pe piept „insigne cu U“, dar şi la faptul că aici ar „muri de o mie de ori“.
Potrivit lui Pavel Azap, redactor al revistei culturale „Tribuna“, Adrian Păunescu se ataşa de locurile unde mergea, cărora le dedica ulterior poezii. „E o poezie ce surprinde întâlnirea acestuia cu oraşul. Era o persoană care se lega de locurile unde ajungea, din dorinţa de a-şi construi prezentul şi posteritatea. Poezia face parte din gesturile lui de omenie artistică faţă de locurile pe care le vizita“, a declarat Pavel Azap.
Poetul clujean Horia Bădescu, şi el autorul unei celebre poezii dedicate Clujului, este de părere că poezia „Dor de Cluj“ reprezintă „o vibraţie a poetului în raport cu Clujul“, oraş pe care Adrian Păunescu l-a iubit.
„E o vibraţie în raport cu Clujul a unui mare poet, care a iubit acest oraş. Se vede acest lucru prin faptul că i-a găsit elementele esenţiale care fac specficul oraşului. Păunescu a cunoscut Clujul când venea cu Cenaclul Flacăra. Nu am cunoştinţă despre alte legături ale acestuia cu oraşul“, a explicat Horia Bădescu.
Citeşte aici toată poezia
„Un miel pătat, dar frumos”
Poetul clujea