FMI decide dublarea capitalului său şi o nouă repartizare a drepturilor de vot între statele membre, două schimbări considerate istorice de către directorul general, Dominique Strauss-Khan. Pentru a descrie importanţa acestei etape, Dominique Strauss-Khan nu a făcut deloc economie de cuvinte : "O decizie istorică ce reface legitimitatea instituţiei".
Fondul Monetar Internaţional decide dublarea capitalului său şi o nouă repartizare a drepturilor de vot între statele membre, două schimbări considerate istorice de către directorul general, francezul Dominique Strauss-Khan.
Fondul Monetar Internaţional scrie vineri, 5 noiembrie, o nouă pagină a tumultoasei sale reforme : pe de o parte îşi măreşte resursele, pe de alta, asigură o reprezentare mai echitabilă a ţărilor membre, care să reflecteze adevărata lor dimensiune economică.
Pentru a descrie importanţa acestei etape, Dominique Strauss-Khan nu a făcut deloc economie de cuvinte : "O decizie istorică ce reface legitimitatea instituţiei", afirmaţie făcută imediat după ce directorul general a obţinut pe 23 octombrie undă verde din partea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale ale ţărilor din G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, reuniţi la Gyeongju, în Coreea de Sud.
"Vor urma şi alte reforme, dar astăzi, în mod sigur, vom pune capăt unei probleme care se află în atenţie de decenii bune", spune el.
Consiliul de Administraţie, instanţă unde sunt reprezentate 24 de ţări sau grupuri de ţări a înscris pe ordinea de zi de vineri : "Reforma cotelor-părţi şi guvernarea Fondului Monetar Internaţional : elemente ale unui acord".
Cotele-părţi reprezintă contribuţiile celor 187 de state membre la capitalul organizaţiei financiare. Ele trebuie dublate, pentru a atinge 750 de miliarde de dolari, decizie luată de G20, adică grupul ţărilor care decid. Şi în spatele termenul