Preţurile locuinţelor nou-construite au şanse mai mari să se aprecieze odată cu încheierea perioadei de recesiune, dar uşoare creşteri pot avea loc și pe segmentul apartamentelor vechi, deși acestea nu se vor mai scumpi ca înainte de criză, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro. Sursa: Evenimentul Zilei
"Din punctul de vedere al menţinerii valorii unei proprietăţi pe termen lung, apartamentele noi au, în mod evident, întâietate faţă de cele vechi. (...) Este greu de crezut că apartamentele vechi vor mai putea avea o tendinţă ascendentă susţinută ca cea înregistrată în perioada 2005-2007, chiar dacă uşoare creşteri pot avea loc după încheierea perioadei de recesiune", a declarat, într-un comunicat, Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.
Apartamentele noi cu 2 camere, la mare căutare
Potrivit acestuia, apartamentele noi cu două camere sunt cele mai căutate, dovadă fiind vizualizările mai multe în detaliu pe care le strâng (43 de afişări medii în detaliu/ofertă/lună). Ele sunt urmate de cele cu o cameră (42 de afişări medii în detaliu/ofertă/lună) şi, respectiv, cu trei camere (37,5 afişări medii în detaliu/ofertă/lună).
Comparativ, pe segmentul locuinţelor vechi, cele mai căutate sunt garsonierele (40,3 afişări medii în detaliu/ofertă/lună), urmate de apartamentele cu două şi trei camere (fiecare cu 28,8 afişări medii în detaliu/ofertă/lună).
De asemenea, o tendință înregistrată pe piață este scăderea diferenței dintre prețul cerut la momentul listării unei oferte și cel de la ieşirea acesteia din baza de date. Astfel, ultimul preţ cerut pentru locuinţele noi este cu doar 7,2% mai mic decât cel iniţial, în vreme ce, pe segmentul apartamentelor vechi, reducerea impusă de piaţă este de 8,4%.
Preţul pe metru pătrat nu mai ţine cont de suprafaţă
Un alt aspect constă în îngustarea diferenţei de preţ dintre