Banca centrală americană (Fed) a lansat un program prin care urmează să achiţioneze obligaţiuni de stat în valoare de 600 de miliarde de dolari (427 mld. euro) pentru a accelera creşterea economică, scrie The Wall Street Journal.
Oficialii americani speră ca achiziţia masivă de titluri de stat să accelereze creditarea prin reducerea ratelor dobânzilor.
Măsurile, deşi aşteptate, au fost salutate de pieţe, bursele din Europa avansând. Astfel indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 1,2% până la 269,76 puncte, în timp ce la Londra FTSE 100 avansase cu 1,7% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare. La Frankfurt, DAX a urcat cu 1,5%, în timp ce indicele francez CAC 40 a consemnat un plus de 1,8%.
Măsuri precum cele luate de SUA nu pot fi implementate în România, este de părere economistul Lucian Anghel. "Statele Unite au o economie total diferită faţă de cea a României. Astfel BNR nu poate adopta măsuri de tip «copy/paste» pentru a relansa economia", spune Lucian Anghel, economist-şef la BCR.
"Singurele măsuri care pot fi împrumutate de noi sunt politicile de stimulare a economiei prin investiţii masive în proiecte de infrastructură de interes naţional. România trebuie să se concentreze pe măsuri de relansare a economiei prin investiţii. Acestea trebuie să aibă o viziune clară, pe baza priorităţilor naţionale trebuie alese 5-10 astfel de proiecte ce ar trebui finanţate prin bugete multianuale alături de atragerea de fonduri europene", spune analistul BCR.
Cum sunt cheltuiţi banii
Măsura de a cheltui în fiecare lună 75 de miliarde de dolari pentru a cumpăra titluri de stat emise de Trezorerie o completează pe cea prin care 35 de miliarde de dolari sunt folosiţi lunar pentru a achiziţiona obligaţiuni ipotecare.
Analistul-şef al Baclays Capital din New York, Laurence Kantor, crede că "toate aceste măsuri fac p