Bancherii, clienții nemulțumiți, asociațiile profesionale și parlamentarii au depus amendamente la controversata Ordonanță nr. 50 care se înșiră pe 200 de pagini. Deputații au ales calea ușoară: săptămâna trecută au amânat din nou votarea actului normativ.
Fiecare din grupurile interesate de prevederile OUG nr. 50 privind contractele de credit au propus amendamente încercând să-și susțină propriile interese. În același timp, majoritatea modificărilor propuse de parlamentari își propun să avantajeze exclusiv clienții băncilor. Actul normativ nu a fost votat însă de Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților nici săptămâna trecută, de această dată din lipsă de cvorum.
Prin amendamentele propuse, clienții nemulțumiți solicită de fapt ieftinirea creditelor în derulare. De exemplu, aceștia solicită ca Ordonanța să impună ca valoarea comisionului de administrare a creditului să nu poată fi mai mare decât cea a comisionului de administrare a contului curent aplicat de fiecare bancă. Comisioanele de administrare a conturilor curente sunt de cel mult câțiva lei pe lună, în timp ce comisioanele de administrare a creditelor în derulare, prevăzute în contractele semnate de clienți, pot ajunge la sume considerabile, de zeci sau chiar sute de euro, în funcție de modul în care se calculează și de mărimea împrumuturilor.
De cealaltă parte, Asociația Română a Băncilor (ARB) vrea să poată redenumi și unifica toate comisioanele prevăzute în contracte, iar costul total al creditelor în derulare să rămână la același nivel. ARB dorește menținerea costului creditelor și atunci când sunt stabilite marjele în urma legării dobânzilor variabile de indicii interbancari de dobândă (Robor și Euribor). Însă, aplicarea unei astfel de prevederi poate mări semnificativ ratele la împrumuturile în euro în anii următori. Bancherii au avertizat cu mult timp în urmă că obligația