Pe 16 august 1897, din portul belgian Anvers, a pornit catre Polul Sud, una din cele mai cutezatoare expeditii stiintifice ale secolului. La bordul vasului "Belgica" sunt cei mai mari exploratori si cercetatori ai lumii - Amundsen, Cook, Arctowsky... Printre ei, se afla si tanarul naturalist roman Emil Racovita, care avea sa devina sufletul aventurii antarctice. Spiritul tonic al savantului roman a contribuit din plin la succesul expeditiei spre Polul Sud si a fost rasplatit - nu doar cu cele mai mari distinctii de stat din Belgia, Franta si Romania, ci si cu prietenia si admiratia celebrilor sai camarazi
"Eroism in viata lui Emil Racovita"
Profesorul universitar si speologul clujean Iosif Viehmann, unul dintre discipolii savantului Emil Racovita, a citit tot ce se putea citi despre aventura Belgicai spre Polul Sud, la care a luat parte savantul roman intre anii 1897-1899. In plus, isi aminteste si acum savuroase povesti pe care Racovita i le spunea, dupa 1945, cand s-au cunoscut la Institutul de Speologie de la Cluj. Sau detalii, multe dintre ele inedite, pe care apropiatii savantului roman i le-au incredintat dupa moartea lui Racovita, petrecuta in toamna lui 1947.
"Trebuie sa retinem un lucru: corifeii expeditiei antarctice erau recunoscuti prin rezistenta lor la conditiile unei astfel de aventuri. Emil Racovita nici macar nu a pus piciorul pe un schi inainte de Belgica si a trebuit sa schieze, sa-si coasa haine din blana de lup, a trebuit sa faca observatii pana la 400 de metri adancime in apa Oceanului inghetat de Sud, sa umble cu rachetele de zapada... Nu s-a simtit nici un moment ca acest om cazut din Iasi, de pe strada Pacurari, nr. 14, intr-o expeditie polara, e altceva decat americanul Cook sau norvegianul Amundsen, steaua stelelor, cel mai mare explo-rator al tuturor timpurilor.
Belgica, navigand printre gheturi Eu s