Curtea de Apel Suceava a anulat autorizaţia de construcţie a turnului ridicat la doar opt metri de Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. După mai bine de patru ani de procese, Arhiepiscopia Romano-Catolică a câştigat în instanţă demolarea imobilului care punea în pericol monumentul istoric.
Arhiepiscopia Romano-Catolică va cere demolarea în totalitate a turnului Cathedral Plaza, ridicat la doar opt metri de zidurile Catedralei Sfântul Iosif din Capitală.
Anunţul a fost făcut după ce miercuri, după mai bine de patru ani umblaţi prin instanţe din toată ţara,Arhiepiscopia Romano-Catolică a obţinut la Suceava hotărârea irevocabilă cu privire la clădirea de 19 etaje construită de firma S.C. Millennium Building Development SRL.
Instanţa a anulat autorizaţia
Hotărârea instanţei prevede anularea autorizaţiei de construire a imobilului zgârie‑nori. „Autorizaţia aceasta, dată pe ochi frumoşi şi pe bani mulţi, a fost declarată ilegală. La Suceava s-a scris mereu istoria, iar acum s-a scris o nouă pagină de istorie a justiţiei române", a declarat, ieri, Arhiepiscopul Bisericii Catolice, Ioan Robu.
El a adăugat că, pe parcursul anilor de când s-au semnalat neregulile cu privire la această construcţie, autorităţile române printre care a amintit de Guvern, Preşedinţie, Primăria Sectorului 1, Inspectoratul de Stat în Construcţii, dar şi Millennium Building, au dat dovadă de „aroganţă, prepotenţă, dispreţ şi sfidare".
O hotărâre fără precedent
Reprezentanţii Arhiepiscopiei au lăudat decizia instanţei de la Suceava după ce, la Ploieşti, magistraţii se pronunţaseră în favoarea firmei care ridică imobilul. La rândul său, avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, a declarat că decizia de la Suceava este o premieră într-un proces prin care se cere apărarea unui monument istoric.
„Este prima hotărâre irevocabilă din România prin care se de