Doar 38 la sută dintre locuitorii Zălăului care au beneficiat anul trecut de subvenţia la încălzire şi-au depus cereri şi în acest an. Noile criterii impuse de lege au redus drastic numărul beneficiarilor. Maşinile cu motor puternic, la Zalău, şi parcelele de teren, la sate, au exclus de la ajutoare 60-70 la sută dintre cei care au primit înainte.
Mai sunt câteva zile în care locuitorii Zalăului pot să-şi depună cereri la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) Zalău pentru a beneficia de subvenţia pentru încălzire începând cu luna noiembrie. Şi se pare că sunt puţine şanse să mai vină şi alţii, întrucât cei care se încadrează în condiţiile impuse de legislaţie s-au grăbit să-şi depună cererile în primele zile.
La apariţia noilor criterii, angajaţii DASC se aşteptau ca numărul cererilor să fie mai mic, însă nimeni nu s-a aşteptat ca diferenţa să fie atât de mare, de peste 60 la sută. Estimarea oficială iniţială a menţionat o scădere de zece la sută, dar se pare că în Sălaj cifrele au întrecut orice estimare.
De la 8.000 la 3.036
Doar 3.036 de şi-au depus cereri, faţă de 8.000 în anii trecuţi. Dintre aceştia, 2.678 pentru încălzirea cu gaz, 212 pentru lemne şi 146 pentru energie termică în sistem centralizat. Legislaţia impune şi efectuarea de anchete sociale însă se pare că zălăuanii sunt cinstiţi: nu au venit să ceară subvenţii, ştiind că nu au dreptul.
„Noi nu ne-am depus anul acesta deoarece nu mai avem dreptul. Avem o maşină al cărei motor depăşeşte limita de 1.600 de centimetri cubi. Are 1.998 şi din cauza asta pierdem subvenţia. Nu mi se pare drept, pentru că veniturile noastre nu numai că nu sunt mai mari, dar au scăzut foarte mult faţă de anul trecut, datorită crizei. Avem salarii mici, avem copii. Ne pun guvernanţii în situaţii imposibile“, reclamă Laura Frenţ, din Zalău.
„Au ştiut ei guvernanţii ce condiţii