Legenda spune ca demult, tare demult, cand Dumnezeu lua chip de om si cobora printre muritori, mergand prin padure, a fost prins de o ploaie strasnica si niciun copac n-a vrut sa-l primeasca sub crengile sale ca sa-l fereasca de ploaie. Doar bradul a fost cel care i-a oferit adapost.
Dupa ce a stat ploaia, Dumnezeu l-a binecuvantat pe brad si i-a menit ca iarna sa ajunga in casele oamenilor, sa fie frumos impodobit la sarbatoarea nasterii Domnului nostrum Iisus Christos.
Dar bradul mai are si alte calitati descoperite de oamenii muntilor care locuiesc in preajma padurilor de conifere, fiind un leac deosebit de eficace in tratarea bolilor respiratorii.
In scopuri terapeutice se folosesc mugurii de brad care se formeaza primavara in varful crengutelor si au o culoare deosebita, diferita de culoarea obisnuita a bradului, de verde crud.
Mugurii de brad mestecati in gura ca atare potolesc setea, dezinfecteaza gura, feresc de bolile de plamani, improspateaza respiratia, regleaza pofta de mancare.
Siropul din muguri de brad
Mugurii de brad au o insemnatate deosebita pentru pastrarea sanatatii oamenilor, dar si pentru tratarea unor boli de o gravitate deosebita cum sunt bolile de plamani sau cele digestive.
O reteta foarte simpla de preparare a siropului de brad: intr-un borcan mare se pun straturi alternative de un kg muguri, un kg zahar. Ultimul strat sa fie zahar de grosimea unui deget. Borcanul se inchide bine, ermetic si se lasa la soare timp de 5, 10 zile pana cand se separa siropul.
Siropul se strecoara prin stoarcere cu tifon dupa care se fierbe cel mult zece minute. Apoi, asa fierbinte, siropul de trage in sticle, nu plastic, se inched ermetic si se pastreaza la loc racoros. Din acest preparat se iau zilnic cate doua, trei linguri inainte de mesele principale.
I