Adrian Păunescu a contribuit tactic la cariera unuia dintre cei mai mari fotbalişti români
Costică Ştefănescu a jucat de 66 de ori pentru echipa naţională. A fost căpitanul Craiovei Maxima şi al României. Într-un clasament al celor mai multe banderole "tricolore", Ştefănescu în 44 de rînduri, vine pe locul 3, după Hagi, 55 de meciuri, şi Dinu, 45. În top 5, îl urmează Gică Popescu, 34 de "banderole, şi Boloni, 23.
Costică Ştefănescu a ajuns la Craiova în 1973. Venea de la Steaua, unde jucase vreme de 4 ani, din 1969. Pe atunci, în Ghencea, Ştefănescu juca şi mijlocaş, dar şi atacant. Destinul i s-a schimbat la Craiova. Pentru asta, "vinovatul fără vină" e Adrian Păunescu. Antrenor în Bănie era, tot la sugestia poetului, Constantin Teaşcă.
Se întîmpla în 1975. Vara lui 1975. Ştefănescu, 24 de ani la acel moment, trecea printr-o perioadă mai lungă de accidentări musculare. Mai mult, Teaşcă a intrat într-un conflict cu alt regretat, Petre Deselnicu, scandal în urma căruia Deselnicu avea s-o şi părăsească pe Universitatea. La un "amical" disputat la Făgăraş între Nitramonia şi Universitatea, Adrian Păunescu, aflat la meci chiar pe banca de rezerve a oltenilor, a avut o viziune: "Retrage-l pe Ştefănescu libero, Titi".
Peste ani, Costică Ştefănescu avea să dezvolte povestea în savurosul volum "Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima", scris de jurnalistul oltean Ion Jianu: "În etapa a şasea a campionatului, cînd Universitatea avea programat meci de campionat cu FCM Reşiţa, nu mai exista altă soluţie de libero. Deselnicu plecase la Galaţi, Berneanu şi Constantinescu erau accidentaţi şi aşa am fost introdus eu ca libero. Şi pe acest post am rămas pînă cînd m-am retras din fotbal".
Costică Ştefănescu s-a retras de pe teren în 1988. A jucat la Craiova timp de 13 ani. A fost căpitanul echipei naţionale la Euro '84.